Türkiye sınırlarını aşıp dünyaca turşusuyla ünlü Ankara’nın Çubuk ilçesinde, merakla beklenen bu yılın yeni sezon taze turşuların kurulumu başladı.
Tüketicilerin sabırsızlıkla beklediği sorularda; Çubuk turşusu hazır oldu mu? Yeni ürünler ne zaman çıkacak? Taze ürünler çıktı mı? Çubuk turşusu kurulumu ne zaman? Çubuk turşusu kurulumu yeni sezon çıktımı? Sorularının cevabı bizzat merkezinden verildi. Kısaca EVET.
Sıcak ve soğukta bin bir zahmetle ekimi, dikimi, çapalama ve sulamanın ardından tarladan tek tek toplanan turşuluk salatalıkların turşu olma yolculuğu başlıyor. Üreticinin “yeşil altın” olarak adlandırdığı turşuluk salatalıkta hasat sezonu kurulum ile aynı anda başladı.
YENİ SEZON BAŞLADI, YENİ HER ZAMAN TAP TAZE ÜRÜN
Tarla ya da bahçesinden hasadını kaldıran turşucular, topladıkları salatalıkların en iyilerini önce seçip, temizleyip, yıkadıktan hemen sonra turşu evlerinde kuruluma başlıyor. Tap taze toplanan salatalıklar yine tap taze olarak kurulumu gerçekleşiyor. Lezzetinde büyük etkiye sahip ilçenin suyu ve havası artı kendine özgü içine atılan bitkiler ve ilçeye has özel bir kurulum ile bu eşsiz lezzet ortaya çıkıyor. Her ürün nasıl meşhur olduğu yere başlı lezzetli ise Çubuk Turşusu da aynı özelliğe sahip. Bu tadı başka yerde yakalamak mümkün olmuyor. Çubuk’ta hemen hemen herkes turşu kurma yeteneğine sahiptir. İlçede lisans belgeli olarak ve normal üreten turşuluk sebze üreticisi bulunuyor. Çubuk turşusu patentli olduğu için ömür boyu lezzeti ve kurulumu bu şekilde devam edecek. Çubuk turşu kurulumu öncesinde turşu üretiminde kullanılan sebze ve meyvelerin hasadı ve aynı zamanda evlerde kurulumu başladı.
Türkiye’nin turşu üretiminde söz sahibi olan Çubuk’ta sebze ve meyveler yetiştirilip kurularak turşu ticareti yılın 12 ayı devam ediyor. Haziran sonu ile Ağustos sonu arası yılda 2 ay gibi sürede tüketicilerin tatile gitmesi ve sıcaklardan dolayı satışı biraz yavaşlasa da, kışa girerken tam hız kazanır. Kıştan bahara girerken bile halen tüketilme devam eder. Üretici kurduğu tonlarca turşuyu saklamak için bir yer ve alanı olmadığı için hemen elinden çıkarması gerekir. Bu vesile ile ürünler her yıl taze olur. Bu tüketici için güzel bir haber. Kurulum da yapılan küçük hatalar büyük maliyetlere neden olabilir. Mesela kapağı iyi kapatılmayan hava alan turşular gerekli olan fermente yani turşu olma dönüşümünü tamamlayamaz ve bozulur. Üreticiye büyük maddi kayba neden olabilir. İlçede turşu ve turşuluk sebze üretiminin çok büyük bir sektör, ilçe ve ülke ekonomisini büyü katkı sağlayan turşuya talebin, hem yurt içinde hem de yurt dışında gün geçtikçe artıyor. Bu vesile ile de pandemi sürecinde tarımın ve tarım ürünlerinin ve turşunun sağlığa katkılarını ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıktı.
ÇUBUK TURŞU DİYARINDAN GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE AYNI USÜL İLE DOĞAL GIDA
Patentli ve Coğrafi işaret belgesi ile atalarımızın yöntemi doğal yollarla fermente olan Çubuk Turşusu’nun probiyotik sağlıklı gıda olma özelliği de kazanmıştır. Çubuk Ev Tipi Turşu Üretim Tesisi’nde, yeni sezonun ilk turşuları kurulmaya başlandı. Çubuk turşusu üretim ve kurulumunun bu yıl verimli olduğunu belirten turşu üreticileri, “Bu yıl ürün ekimini geçen yıla oranla daha da artırdık. Bu yıl verimden memnunuz halen toplama ve kurulum devam ediyor. Tüm turşuluk ürünleri mümkün olduğu kadarıyla kendimiz doğal olarak yetiştirip yine doğal olarak kuruyoruz. Turşuculuk atalarımızdan kalan bir miras olup, sektörün de ilçe ekonomisine büyük katkısı oluyor. Çubuk ve bölgesinde yetişmeyen salatalıktan hem lezzet bakımından hem de kalite bakımından Çubuk turşusu olmaz. Farkımız turşularımızın içerinde katkı maddesi olmaması tamamen doğal olmasıdır. Bu yıl da bol miktarda turşu kurup satışını gerçekleştirecek. İlçede üretilen sebzelerin, başta salatalık olmak üzere, 30 çeşit turşu çeşidi var.
Salatalıklar elekten geçerek, 0-1-2-3 rakamlarında boy boy ayrılır. Ebatlarına göre ayrılan salatalıklar, makinelerde bol su ve fırça yardımıyla temizlenir. Salatalıklar, içerisine su ve baharatları almaları için iğneleme makinesinde iğnelenir. İğneleme işleminden sonra yine ilçemizde doğal ortamlarda üretilen sarımsak, biber, defneyaprağı ve salatalıklar küpün içerisine konulur. Özel olarak hazırlanan suyunun da ilave edilmesiyle turşu olma yolculuğuna başlar. Çubuk turşusu çıtır çıtır olur. Biz ekmeğimizi turşudan kazanıyoruz, gençlerin de bu sektörde kazanmasını istiyoruz. Yaz kış fark etmez, her mevsim turşumuz tüketilir. Bazıları sabah kahvaltısında bile yer ancak genelde kuru fasulye, bulgur pilavı ve kurulardan yapılan yemeklerin yanında afiyetle yenir.
Türkiye’nin turşu üretiminde söz sahibi olan Çubuk’ta çiftçilerin bir kısmı geçimini salatalık üretimini sağladığı Çengelköy bademi denilen salatalıkların 1950 yılından bu tarafa yetiştiriliyor.
Çubuk turşusunun püf noktaları “Özellikle kuyu suyunu içerisine tuzu ve sirkesini koyuyoruz. Daha sonra sarımsak, defneyaprağı, dereotu, karabiber ve kırmızıbiber koyarız. Kurduğumuz kapın ağzını iyice kapattıktan sonra yaklaşık 30 günde turşumuz yemelik olur. Bizim turşuların iki yıl bekleme süresi olsa da 6-7 ay içerisinde elimizde satacak turşu kalmaz. Üretimi ne kadar da yükseltsek talep çok olduğundan bir sonraki yıla elimizde turşu kalmıyor.
Sezon boyunca 3 ay boyunca gece gündüz çalışan turşucular: “Bize tarladan gelen salatalıkları boylarına ve genişliklerine göre burada 0 numara, 1 numara, 2 numara ve 3 numara olarak sınıflandırıyoruz. En arkada da turşu olmayan malzemeleri ayırıyoruz ve onları pazarcı esnafına satıyoruz. Numaralanan salatalıkları kasalara koyduktan sonra imalat kısmına geçiriyoruz. Yıkanıp iğnelendikten sonra büyük fıçılarda turşuları kuruyoruz. Sipariş verdiğinizde özenle paketlediğimiz tadına doyamayacağınız tüm ürünlerimizi doğal kokusuyla özenle paketleyip adresinize gönderiyoruz.
TÜKETİCİNİN AĞZINDAN: “ÇUBUK TURŞUSU DAHA LEZZETLİ”
Tüketici ve tedarikçi yorumlarından bir açıklama: “Pandemi döneminde özellikle uzmanların vatandaşların turşu suyu içmelerini ve turşu yemelerini önermesi üzerine sürekli turşu tüketmen gerektiğine karar verdim. Türkiye’de turşu en iyi Ankara’nın Çubuk İlçesi’nde ve Bursa’nın Gedelek İlçesi’nde yapılıyor. Her iki yere giderek 1 hafta incelemelerde bulundum. Ancak Ankara Çubuk turşusu daha lezzetli. Bizler de bu lezzetlerden mahrum kalmaması için böyle bir hizmeti sunmaya karar verdik. Çubuk Turşucusunun birçok çeşit ürünü bulunuyor.
ÇUBUK TURŞUSUNUN TEMEL BAŞLICA ÖZELLİKLERİ
ÇUBUK TURŞUSU SAKLAMA KOŞULLARI KULLANMA TALİMATI
ÇUBUK EV TURŞUSU doğru saklama koşulları, sağlıklı tüketim ve kullanma talimatı için içeriği dikkatli okursanız lezzeti tüketimin son anına kadar yaşarsınız. Çubuk Turşusunu karanlık, serin bir yerde muhafaza ediniz. Şayet yoksa buzdolabına koyabilirsiniz. Sıcak, güneşli ortama koymayınız. Kapağını açtıktan sonra 1-2 ay içinde tüketiniz. Tüketeceğiniz kadar küçük kavanozlara alabilir ya da küçük ebatlarda alabilirsiniz. İçerisindeki turşu suyunu içebilirsiniz. İçerisine koruyucu katkı maddesi kullanılmayan doğal gıdalar, canlı probiyotik mikroorganizma sayesinde fermente olmaya devam eder. Turşu, açılıp kapanması sırasında hava alır, dolayısıyla turşu ve suyu üzerinde renk değişimi (beyazlanma, barlanma,) meydana gelebilir. Üzerinde oluşan tabakayı alarak tüketmeye devam edebilirsiniz. Ürünümüz doğal olduğundan mümkün mertebe hava ile az temas etmesi gerekir. Tüketilen turşunun suyu azalacaktır. Turşumuzun kapağını açtıktan sonra tekrar ağzını sıkı bir şekilde kapatınız. Suyu azalınca, kapağına kadar üzerinde hava boşluğu kalmayacak şekilde yiyebileceğiniz ölçüde tuzlu su ilave edebilirsiniz. Turşu, uzun süre susuz kalırsa rengini, tadını ve özelliğini yitirir. Bozulmuş turşu; yumuşamış, rengi mat, tadı mayhoş olur. Sert ve çıtır olmaz. Çubuk Turşusu, 2008 yılında 555 sayılı Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkındaki Kanun Hükmünde Kararname’nin 12. maddesi gereğince, tescil edilerek patent ve coğrafi işaret belgesi almıştır. Gıda kodeksine uygundur. Tarım ve Orman Bakanlığından onaylı pet şişelerde satışa sunulan, ürünlerimiz brüt, net, kg ve litre olarak satılır. Yukarıdaki koşullara uyduğunuz takdirde güvenle ve afiyetle tüketebilirsiniz. İçindekiler: Sebze & meyve, kaya tuzu, üzüm sirkesi, doğal kaynak suyu, Türkiye de yetişen sarımsak, biberiye, defneyaprağı, dereotu ve tane karabiber. “Çubuk Turşusu ve yöresel ürünleri için gönül rahatlığı ile CUBUKTURSU.COM dan online güvenli alışveriş yapabilirsiniz.” Bize güveniniz ve bu güzel lezzeti tercih ettiğiniz için teşekkür ederiz. Afiyet olsun…
Çubuk Turşusu öneri ya da önerilerine gelecek olursak Çubuk’ta kurulup bizzat yerinden alırsanız yeterli olacaktır. Aralarındaki lezzet farklılığı ve tuz oranı bir tık aşağı ya da yukarı olur.
YORUMLAR tamamen öz tüketici tarafından bizzat özgürce yazılmıştır.